Ontdekking van de Leie tot Sint-Martens-Latem


Tijdindicatie: 2u varen (heen en terug) en eventueel 2u bezoek


Vertrek vanop de steiger in het centrum van Drongen, langsheen de oude abdij en het natuurgebied Assels waar je oog in oog komt te staan met drinkende koeien, canadese ganzen, reigers en ander waterwild. Aan de "drie leien" sla je rechts af richting Sint-Martens-Latem en kom je langs historische kasteelvilla's en andere prachtige verblijven afgewisseld met pareltjes natuur. Na een uurtje varen kom je aan in Sint-Martens-Latem, te herkennen aan het typische witte kerkje en een fraai monumentaal bronzen beeld waar je moeilijk je ogen kunt afhouden. Het gaat om het werk Moeder Aarde van de Kortrijkse artieste Ann Deman. Aan de mooie openbare steiger kan je eventueel picknicken of lunchen in één van de restaurants in de onmiddelijke nabijheid. Een wandeling in de Latemse meersen behoort ook tot de mogelijkheden. Wilt u het kunstdorp Latem bezoeken, eventueel met een gids dan kan je alles terug vinden op de website van www.sint-martens-latem.be. Na deze stop kan u terugkeren of nog een stukje verder varen in functie van de tijd die rest.

Bezienswaardigheden Sint-Martens-Latem


Ontdekking van de Leie tot Astene / Deinze


Tijdindicatie: 7u varen (heen en terug) en eventueel 2u bezoek


Je volgt het traject zoals hierboven tot in Sint-Martens-Latem. We varen verder richting Deinze en komen langs het pontveer van Drongen-Baarle. Vervolgens komen we in Sint-Martens-Leerne aan waar we vlakbij (1km) kasteel Ooidonk zijn. De steiger aan de linkerzijde leent zich voor een picknick in de weide en een wandeling naar het kasteel. Jammer genoeg kunnen we de contouren van het kasteel vanop het water niet zien, maar dat maakt de aantrekkinskracht om even dichterbij te gaan des te groter. Na een half uur verder varen komen we aan in Deurle centrum waar we kunnen aanmeren aan de steiger van Auberge du Pecheur voor een lunch in "De Orangerie" of in brasserie "The green". Van daaruit kunnen we even de benen strekken en het centrum van Deurle bezoeken. We varen verder richting Deinze waar we nog restaurant Halifax en restaurant Au bain marie tegenkomen. Na een kleine 3,5uur varen (in totaal, zonder stop) komen we aan bij de de keersluis (staat open) van Astene. Ontdek lokale specialiteiten in het cafe / museum van het "oud sashuis" . Van hieruit kan je ook te voet naar kasteel Ooidonk. Dit is het keerpunt, ook al is het dezelfde weg terug, het lijkt of het de eerste keer is dat je er langs komt.


Centrum van Gent


Tijdindicatie: 2u30 varen (heen en terug) en eventueel 2u bezoek


Heb je al wat vaarervaring, dan kan je de steven richting centrum Gent wenden. Het is een avontuur op zich, je komt langs het pittoreske Afsnee met zijn veerpont, je steekt de ringvaart over en gaat door de keersluis (staat open) die het centrum van Gent tegen overstromingen moet beschermen. We houden links aan en komen voorbij Provinciaal domein de Blaarmeersen waar kinderen zich kunnen uitleven in de speeltuin of waar je bij warm weer aan het strand van het meer kan vertoeven terwijl de kinderen een duikje nemen (of omgekeerd). We varen verder naar het centrum, onderweg komen we restaurant Fou d'o tegen aan de rechterzijde. Nu varen we het echte centrum in, en kunnen we 2 richtingen uit: RECHTDOOR (rechts houden we het "Oud Justitiepaleis" aan) komen we aan de Korenlei, Graslei en verder aan de oude vismijn, het gravensteen en op het einde aan de Baudelohof met een openbare steiger waar je kan aanmeren. Als we RECHTS AFSLAAN voor het oude justitiepaleis komen we op de Ketelvaart, waar je kan aanmeren aan de openbare steiger waar we links kunnen afslaan en de Reep nemen, dit is een overdekt stuk vaarweg. Eens buiten moeten we onmiddellijk keren. Uitbreiden kan met een lunch of stadsbezoek in het centrum van Gent.